Logistyka informacji na przykładzie salonów fryzjerskich - Nowicka, Joanna (Logistics of Information in Hairdressing Salons, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Przedmiotem badań była identyfikacja, analiza i ocena obszarów zadaniowych logistyki informacji w działalności fryzjerskiej oraz rekomendacja ich usprawnień dla sprawnej realizacji usług. Materiały i metody: W rozdziale wykorzystano krytyczną analizę literatury i przeprowadzono badania ankietowe. Wyniki: Autorka zidentyfikowała główne obszary logistyki informacji i zaproponowała model skutecznego działania, m.in. wprowadzenie cyfrowych rozwiązań logistyki informacji, które usprawni m.in. zarządzanie terminami wizyt, zamówieniami produktów oraz komunikację z klientami, co oznacza lepszą organizację pracy salonów fryzjerskich. Wnioski: We fryzjerstwie, charakteryzującym się sporą odpornością na zawirowania rynkowe, przy jednoczesnym stałym wzroście wymagań klientów, rozwijają się nowe modele biznesowe skutecznej, efektywnej i terminowej komunikacji informacji. Logistyka informacji jest nieodzownym elementem adaptacji branży fryzjerskiej do nowych technologii, ekologicznych wymagań i rosnących oczekiwań klientów. Jej rola będzie rosła wraz z rozwojem i zaawansowaniem technologicznym fryzjerstwa, wspierając płynność operacyjną i konkurencyjność salonów. Wprowadzenie nowoczesnych narzędzi logistyki informacji (np. platform CRM, aplikacji mobilnych) przyspieszy adaptację fryzjerów do wymagań transformacji cyfrowej, powodując wzrost efektywności ich pracy poprzez redukcję manualnego zarządzania procesami logistycznymi.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 88-110
Keywords: informacja; fryzjer; logistyka; przepływy informacji; komunikacja