Czynniki bezpiecznej pracy w magazynach - Niedźwiecki, Maciej (Safe Work Factors in Warehouses, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Cele rozdziału to jest identyfikacja i analiza wybranych zagrożeń, które stanowią potencjalne źródło wypadków przy pracy w szczególności w magazynach i centrach logistycznych, próba zrozumienia charakteru tych zagrożeń (w oparciu o rozróżnienie trzech czynników: ludzkiego, technicznego i organizacyjnego) oraz wskazanie sposobów przeciwdziałania tym zagrożeniom. Materiały i metody: W rozdziale zastosowano obserwację uczestniczącą oraz analizę dokumentacji powypadkowej dotyczącej zdarzeń, do jakich doszło w latach 2021-2024 w dużej, ogólnopolskiej sieci magazynów. Na podstawie obserwacji i analizy zidentyfikowano szereg obszarów zagrożeń przyczyniających się do wypadków przy pracy i konfrontowano je z danymi Głównego Urzędu Statystycznego. Wyniki: Według danych Głównego Urzędu Statystycznego zdecydowanie dominującym czynnikiem przyczyniającym się do wypadków przy pracy w magazynach jest tak zwany czynnik ludzki. Dane te są jednak zbyt uproszczone, przez co nie uwzględniają całego spektrum przyczyn poszczególnych wypadków przy pracy, w szczególności o charakterze organizacyjnym i technicznym. W efekcie zniekształcają obraz okoliczności i warunków, w jakich dochodzi do wypadków. Zdaniem autora czynnik o charakterze organizacyjnym ma znacznie większy udział w wypadkach, niż to wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Wnioski: Potrzebne jest zbudowanie warunków do skrupulatnego badania poszczególnych wypadków przez zespoły powypadkowe tak, aby zespoły te mogły w sposób pełny i obiektywny klasyfikować przyczyny poszczególnych wypadków do jakich dochodzi w zakładach pracy.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 77-87
Keywords: wypadek; magazyny; przyczyny wypadków; zagrożenia