Zastosowanie metody Kanban w logistyce produkcji na przykładzie branży spawalniczej - Florczak-Strama, Małgorzata (The Use of the Kanban Method in Logistics of Production: A Case Study of the Welding Industry, 2025)
Cel pracy: Artykuł ma na celu analizę zastosowania systemu Kanban w branży spawalniczej, wskazanie korzyści wynikających z jego wdrożenia oraz omówienie najlepszych praktyk w optymalizacji tego systemu w przedsiębiorstwie spawalniczym. Materiały i metody: Kanban jest narzędziem do wizualizacji procesów produkcyjnych i zapasów wykorzystującym tablice Kanban, karty oraz pojemniki. Jego główne cele to redukcja zapasów, eliminacja marnotrawstwa i zwiększenie elastyczności produkcji. W analizowanym przypadku zastosowano metodę obserwacji oraz cykl PDCA, koncentrując się na śledzeniu drogi kart Kanban od produkcji do wysyłki. Zidentyfikowano ryzykowne punkty, w których karty mogą zostać zagubione lub uszkodzone. Wyniki: Optymalizacja procesu pokazała, że nawet niewielkie potknięcie w zarządzaniu kartami Kanban może prowadzić do dużych strat finansowych. Wczesne wykrywanie błędów pozwala na poprawę efektywności oraz generowanie oszczędności. Konieczne jest ciągłe monitorowanie i doskonalenie systemu, aby utrzymać wysoką jakość procesów i zapewnić konkurencyjność firmy. Wnioski: Zastosowanie systemu Kanban w branży spawalniczej prowadzi do znaczącej optymalizacji procesów produkcyjnych, umożliwiając m.in. redukcję zapasów, eliminację marnotrawstwa oraz zwiększenie elastyczności produkcji. Wdrożenie tego systemu pozwala na szybsze wykrywanie i eliminowanie błędów w procesie, co przekłada się na poprawę efektywności i generowanie oszczędności. Kluczowym elementem skutecznego funkcjonowania systemu Kanban jest ciągłe monitorowanie i doskonalenie procesów, co pozwala utrzymać wysoką jakość produkcji i zwiększyć konkurencyjność przedsiębiorstwa na rynku. Regularne identyfikowanie ryzykownych punktów, w których mogą występować problemy, umożliwia szybsze reagowanie i zapobieganie potencjalnym stratom finansowym.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 60-76
Keywords: logistyka produkcji; system Kanban; branża spawalnicza