Logistyka wojny - wojna logistyki. Systemy bezpieczeństwa informacji w sytuacjach kryzysowych - Orzech, Nina; Orzech, Tomasz (War Logistics - Logistics of War. Information Security Systems in Crisis Situations, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Celem rozdziału jest przedstawienie ewolucji sposobów zabezpieczenia danych, od starożytności do epoki współczesnej. W tekście zaprezentowano wybrane, aktualne systemy zabezpieczeń, wykorzystywane obecnie w różnych dziedzinach. Materiały i metody badawcze: W badaniach wykorzystano analizę literatury przedmiotu oraz dokumentacji technicznej urządzeń kodujących. Badania umożliwiły usystematyzowanie wiedzy o rozwoju zarówno techniki, jak i logistyki informacji. Wyniki: Przedstawiono systemy bezpieczeństwa łączności na przestrzeni wieków. Ewolucja kodowania ograniczyła dostęp do wiedzy zarówno przekazywanej, jak i archiwizowanej osobom nieuprawnionym. Powstaniu szyfrów towarzyszył jednoczesny rozwój metod ich złamania zwany kryptoanalizą. Wnioski: Każdy podmiot organizacyjny, bez względu na formę prowadzonej działalności, stara się chronić swoje dane przed nieuprawnionym dostępem. Zarówno podmioty gospodarcze, jak i gospodarstwa domowe mają swoje tajemnice.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 48-58
Keywords: bezpieczeństwo informacji; logistyka informacji