Zarządzanie jakością ziarna magazynowanego w zakładach rolnych - wykorzystanie sztucznych sieci neuronowych i akwizycji obrazu - Szwedziak, Katarzyna; Detyna, Beata; Busławski, Adam; Pieczyński, Marcin (Managing the Quality of Grain Stored in Agricultural Plants − the Use of Artificial Neural Networks and Image Acquisition, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Przemysł zbożowo-młynarski jest jedną z ważniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Kluczową operacją w kontekście zagwarantowania jakości ziarna jest zarządzanie magazynami, do czego niezbędne jest systemowe podejście do procesów zachodzących w zakładach rolnych. Celem rozdziału jest zaprezentowane roli i zadań magazynów zbożowych oraz wyników badań empirycznych, dotyczących procesów technologicznych w elewatorze „Opole − Port”. Ocenie poddano stan zanieczyszczenia ziarna pszenicy w badanym elewatorze. Materiały i metody: W ramach badań dokonano analizy procesów technologicznych, takich jak: ważenie i pobieranie próbek, ocena jakości przyjmowanego zboża, wyładunek i transport, suszenie, aspiracja i separacja zanieczyszczeń, konserwacja, magazynowanie, a także redystrybucja. Przeprowadzony eksperyment dotyczył stanu zanieczyszczenia ziarna pszenicy w badanym elewatorze z wykorzystaniem komputerowej analizy obrazu oraz aplikacji komputerowej „Leaf”. Otrzymane wyniki porównano z danymi uzyskanymi w laboratorium elewatora „Opole − Port” metodą mikroskopową. Wyniki: Zaprezentowane wyniki dotyczą przykładowego elewatora, a wszystkie opisywane etapy w procesach technologicznych odnoszą się do potrzeby zapewnienia jak najlepszego poziomu jakości ziarna pszenicy w czasie jej magazynowania. W ramach wniosków opracowano rekomendacje do praktycznego zastosowania. Wnioski: Wprowadzenie do zarządzania jakością w magazynach zbożowych innowacyjnych rozwiązań, takich jak wykorzystywanie sztucznych sieci neuronowych i akwizycji obrazu, to realizacja nowoczesnego modelu zarządzania, który może być z powodzeniem wykorzystywany w procesach zarządzania magazynami zbożowymi.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 31-47
Keywords: zarządzanie magazynem; zarządzanie jakością; sztuczne sieci neuronowe