Rozwój architektury wnętrz statków powietrznych na przestrzeni lat - Marszałkiewicz, Jakub (Development of the Aircraft Interior Architecture over the Years, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Niniejszy rozdział porusza rzadko opisywaną tematykę dotyczącą wnętrz statków powietrznych jako elementu architektury. W pracy opisano rozwój architektury wnętrz statków powietrznych od czasów pionierskich na przełomie XIX i XX w. (a nawet wcześniej) do rozwiązań najnowszych z XXI w. Tam wszędzie bowiem pracował, pracuje i będzie pracował człowiek ze swoją ergonomią, możliwościami i ograniczeniami. Można więc postawić hipotezę, że podstawowe problemy, jakie napotykają w tej branży projektanci, są niemal takie same jak w tradycyjnej architekturze wnętrz. Celem rozdziału jest przybliżenie zagadnień związanych z projektowaniem wnętrz statków powietrznych. Materiały i metody: Podczas prac korzystano z takich metod badawczych, jak analogia i porównanie. Dokonano także przeglądu lotniczej literatury branżowej oraz przeprowadzono wywiad z architektem Markiem Olko, który jest współwłaścicielem jedynej polskiej pracowni architektonicznej specjalizującej się m.in. w projektowaniu wnętrz samolotów (firma O&O Design z Warszawy). Oprócz analizy fachowej literatury lotniczej wzięto pod uwagę także wybrane patenty techniczne. Jako przykłady patentów związanych z wnętrzami statków powietrznych podano rozwiązania techniczne związane z samolotem Flaris LAR zgłoszone przez firmę Metal Master z Jeleniej Góry. Wnioski: Przedstawione przykłady wskazują na stały dynamiczny rozwój architektury wnętrz statków powietrznych na przestrzeni dekad. W krajach wysoko rozwiniętych projektowanie wnętrz statków powietrznych jest typową gałęzią wnętrzarskiej branży architektonicznej. Niestety w Polsce rynek ten dopiero się rozwija. Autorowi odnalazł tylko jedną polską firmę stale zajmującą się projektowaniem wnętrz samolotów. Jej właściciel, Marek Olko, podczas wywiadu określił przyszłość branży projektowania wnętrz statków powietrznych jako rozwojową, aczkolwiek zaznaczył także, iż zakres jej odbiorców znacznie się skurczył w wyniku wojny, która toczy się za wschodnią granicą od 2022 r. Branża ta ma jednak przed sobą obiecującą przyszłość, zaś autor planuje dalsze badania na ten temat. Zakładać one będą analizę kolejnych publikowanych projektów oraz nowych rozwiązań technicznych, które można zastosować w architekturze wnętrz statków powietrznych.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 16-30
Keywords: architektura wnętrz; statek powietrzny; statek kosmiczny; ergonomia; środki transportu