Perspektywy i kierunki rozwoju transportu bezemisyjnego - Szkutnik, Jerzy (Prospectus and Directions for the Development of Emission Free Transport, 2025)
Przedmiot i cel pracy: Rozdział zawiera prezentację rozwiązań o charakterze techniczno-organizacyjnym w sektorze energetycznym o wyjątkowo aktualnym aspekcie ekologicznym. Materiały i metody: Rozdział stanowi kompendium wiedzy nt. pakietu rozwiązań dla sektora energetycznego i transportu przy wdrażaniu elektromobilności w Polsce. Wyniki: Na podstawie przeprowadzonych badań i analiz techniczno-ekonometrycznych uznano za uzasadnione wdrażanie proponowanych przez autora rozwiązań jako modelowych możliwości zwiększania wpływu aspektów ekologicznych na funkcjonowanie sektora transportu publicznego i towarowego w Polsce w najbliższej przyszłości. Wnioski: Konieczne są dalsze badania, zmierzające do zainicjowania dynamicznych zmian i zmniejszenia negatywnego wpływu sektora transportowego na środowisko.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15, s. 7-15
Keywords: analiza lokalizacyjna; optymalizacja logistyczna; sieć skojarzona; stacje ładowcze