Branża TSL. Strategie - trendy - perspektywy [całość] - Detyna, Beata. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Monografia składa się z dwóch części. W pierwszej zaprezentowano wyniki badań odnoszących się do aspektów technicznych i środowiskowych, w drugiej natomiast – rezultaty badań dotyczących aspektów prawnych, organizacyjno-zarządczych i społecznych. W poszczególnych jej rozdziałach omówiono zagadnienia dotyczące perspektyw rozwoju transportu bezemisyjnego, odgrywającego istotną rolę w przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym; rozwoju architektury wnętrz statków powietrznych; wykorzystywania sztucznych sieci neuronowych i akwizycji obrazu w procesach zarządzania magazynami w kontekście jakości ziarna w produkcji rolnej; ewolucji sposobów zabezpieczenia danych i wybranych aktualnych systemów zabezpieczeń, wykorzystywanych obecnie w różnych dziedzinach gospodarki; korzyści z wdrożenia systemu Kanban w przedsiębiorstwie branży spawalniczej. Autorzy skupili uwagę także na problematyce zagrożeń, które mogą stanowić źródło wypadków podczas pracy w magazynach i centrach logistycznych, a także logistyki informacji w odniesieniu do działalności usługowej na przykładzie modelu skutecznego zarządzania salonem fryzjerskim.
Logistyka. Współczesne Wyzwania, t. 15
Keywords: bezpieczeństwo pracy; logistyka informacji; logistyka wojny; Kanban; branża spawalnicza; sztuczne sieci neuronowe; akwizycja obrazu; jakość ziarna; statki powietrzne; transport bezemisyjny