Rewitalizacja obszaru zdegradowanego Przystani Cesarskiej w Gdańsku i przestrzeni wokół niej - Kardynia, Aleksandra; Szkop, Aleksandra (Revitalization of a degraded area – Przystań Cesarska in Gdańsk, 2024)
Cel: Projekt rewitalizacji Przystani Cesarskiej w Gdańsku ma na celu wskazanie możliwości przekształcenia zdegradowanego obszaru portowego w nowoczesne, atrakcyjne dla mieszkańców i turystów miejsce. Metodyka: Analiza obejmowała analizę literatury, raportów, dokumentów oraz aktów prawnych, badania terenowe, analizę danych statystycznych, analizę kartograficzną, analizę funkcjonalną studium przypadku, benchmarking oraz analizę SWOT. Kluczowe etapy to wybór lokalizacji, gromadzenie danych, badania terenowe oraz analiza otoczenia przystani. Przykłady zrewitalizowanych marin, takich jak Marina Aker Brygge w Oslo, Marina Frapa w Rogoznicy i OneOcean Port Vell w Barcelonie, wykorzystano do ustalenia krytycznych czynników sukcesu (CSF). Wyniki: Wyniki badań wskazują na niski poziom świadomości istnienia Przystani Cesarskiej wśród mieszkańców oraz na zły stan infrastruktury, co wpływa na jej małą atrakcyjność. Większość respondentów ocenia estetykę przystani jako „zaniedbaną”, co podkreśla potrzebę przeprowadzenia gruntownych prac modernizacyjnych. Implikacje i rekomendacje: Propozycje obejmują remont infrastruktury, utworzenie nowych miejsc rekreacyjnych, uporządkowanie miejsc parkingowych i zwiększenie dostępności usług gastronomicznych i handlowych. Projekt ma na celu stworzenie wielofunkcyjnej przestrzeni miejskiej, która przyczyni się do zrównoważonego rozwoju Gdańska. Oryginalność/wartość: Praca stanowi cenny wkład w dyskusję na temat rewitalizacji terenów portowych w miastach historycznych, podkreślając znaczenie estetyki i funkcjonalności przestrzeni publicznej dla zwiększenia jej atrakcyjności. Rewitalizacja Przystani Cesarskiej może stać się wzorem dla innych podobnych projektów, podkreślając znaczenie integracji różnych funkcji miejskich, takich jak rekreacyjno-wypoczynkowa, turystyczna, kulturalna, integracji społecznej, a także zaspokojenia potrzeb społeczności oraz turystów.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2024, Nr 24, s. 89-104
Keywords: rewitalizacja; przystań Cesarska; Gdańsk; marina; zrównoważony rozwój; revitalization; Przystań Cesarska; Gdansk; sustainable development