Zjawisko kurczenia się polskich miast – istota, przyczyny i skutki - Gałka, Agata (The phenomenon of shrinking Polish cities – essence, causes and effects, 2024)
Cel: Wyodrębnienie czynników wpływających na kurczenie się miast, prognozy na przyszłość, istota problemu. Metodyka: W wybranych miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców analizie ilościowej poddane zostały zmiany liczby ludności, zmiany przyrostu naturalnego i migracje w latach 2024-2016. Wyniki: Na podstawie przeprowadzonej w artykule analizy można wywnioskować, że zjawisko kurczenia się polskich miast liczących ponad 100 tys. mieszkańców szybko postępuje i oddziałuje na różnorodne sfery – społeczną, ekonomiczną czy gospodarczą. W artykule podkreślono wpływ tego zjawiska na wielkość przyrostu naturalnego, migracji i struktury wiekowej. Implikacje i rekomendacje: Wybrane do analizy w niniejszym artykule polskie miasta powyżej 100 tys. mieszkańców podlegają zjawisku kurczenia się ze względu na wiele czynników demograficznych, społecznych, ekonomicznych czy urbanistycznych. W każdym mieście są inne indywidualne przyczyny kurczenia się, jednakże wspólnym ich mianownikiem jest podjęcie skutecznych działań mających na celu zatrzymanie tego negatywnego trendu. Oryginalność/wartość: Zjawisko kurczenia się polskich miast jest tematem oryginalnym ze względu na wyjątkowe uwarunkowania pod kątem ekonomicznym, historycznym i społecznym kraju. Ponadto zjawisko to wyróżnia się wieloaspektowością w różnych regionach Polski. Dodatkowo w Polsce zjawisko kurczenia się miast nabiera coraz większego znaczenia, jednakże temat ten jest wciąż za mało eksplorowany i wymaga większego poznania, co czyni go jeszcze bardziej oryginalnym.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2024, Nr 24, s. 82-88
Keywords: miasto; ludność; zjawisko kurczenia się miast; restrukturyzacja; city; population; phenomenon of urban shrinkage; restructuring