Nowy Jork jako przykład oddziaływania megatrendów na megamiasta – urbanizacja a nierówności - Klasa, Patrycja; Cłapa, Katarzyna (New York as an example of the impact of megatrends on megacities – urbanization and inequalities, 2024)
Cel: Zbadanie zależności między dwoma megatrendami: przyspieszającą urbanizacją a pogłębiającymi się nierównościami społeczno-dochodowymi w megamiastach, na przykładzie Nowego Jorku w latach 2018-2023. Metodyka: Podczas tworzenia artykułu zastosowano kilka metod badawczych: metodę analizy literatury, metodę analizy i konstrukcji logicznej oraz case study. Wyniki: Stwierdzono, że nierówności w megamiastach powstają na skutek działania trzech różnych procesów urbanizacyjnych: migracji, industrializacji oraz rozwoju infrastruktury miejskiej. Implikacje i rekomendacje: W artykule przedstawiono rekomendacje dotyczące zmniejszenia nierówności społecznych i dochodowych w megamiastach oraz ukazano przykładowe rozwiązanie innych problemów wynikających z urbanizacji, m.in. zanieczyszczenia środowiska i niedoskonałości procedur zarządzania kryzysowego. Oryginalność/wartość: Artykuł wnosi istotny wkład w dyskusję na temat skutków urbanizacji w megamiastach, oferując interdyscyplinarne spojrzenie na problem nierówności społecznych.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2024, Nr 24, s. 72-81
Keywords: Nowy Jork; megamiasta; urbanizacja; nierówności społeczne; megacities; New York; urbanization; social inequalities