Finanse samorządu terytorialnego – współczesne wyzwania, trendy, dylematy - Patrzałek, Leszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Prezentowana monografia stanowi próbę poszukiwania odpowiedzi na pytania o znaczenie i rolę finansów samorządu terytorialnego we współczesnym turbulentnym otoczeniu i na tym tle zidentyfikowania wyzwań stwarzających imperatyw zmian w systemie finansów samorządu terytorialnego w Polsce. Monografia została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy z nich ma charakter wprowadzający i dotyczy teoretycznych aspektów związanych z decentralizacją fiskalną i poszukiwaniem optymalnego podziału zadań i środków publicznych pomiędzy różne szczeble władzy administracji publicznej. Problematyka rozdziału drugiego koncentruje się wokół zagadnień związanych z dochodami własnymi budżetów jednostek samorządu terytorialnego. Rozdział trzeci monografii poświęcono dotacjom i subwencjom przekazywanym do budżetów jednostek samorządu terytorialnego. W rozdziale czwartym przedstawiono podstawowe wyzwania i dylematy polityki wydatkowej jednostki samorządu terytorialnego we współczesnym turbulentnym otoczeniu.] z zapowiedzi
s. 138
Keywords: samorząd terytorialny; federalizm fiskalny; budżet jednostki samorządu terytorialnego; dochody własne samorządu; wydatkowanie środków publicznych