Możliwości modulacji mikrobiomu przewodu pokarmowego za pomocą polifenoli w zespole metabolicznym na modelu zwierzęcym - Wodecki Marta (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2024)
W niniejszym badaniu wykorzystano szczury jako model zwierzęcy do zbadania wpływu polifenoli ze skórki owocu granatowca na mikrobiom i skuteczność w łagodzeniu niektórych składników zespołu metabolicznego.
Keywords: mikrobiom jelitowy; ekstrakt ze skórki owocu granatowca; otyłość; insulinooporność; nadciśnienie; dyslipidemia; Szczury Zucker Diabetic Fatty