Characterization of volatile fatty acid metabolism in Yarrowia lipolytica yeasts and their utilization for the biosynthesis of biologically active compounds - Kupaj Patryk (Charakterystyka metabolizmu lotnych kwasów tłuszczowych u drożdży Yarrowia lipolytica oraz wykorzystanie ich do biosyntezy związków biologicznie aktywnych, 2025)
Celem niniejszej pracy było zbadanie zdolności gatunków z kladu Yarrowia, ze szczególnym uwzględnieniem Yarrowia lipolytica, do metabolizowania LKT, ich tolerancji na różne stężenia tych związków oraz potencjału do produkcji biomasy, lipidów i wosków.
Keywords: Yarrowia lipolytica; klad Yarrowia; lotne kwasy tluszczowe (LKT); inżynieria metaboliczna; Metodologia Powierzchni Odpowiedzi; optymalizacja; wosk; biomasa