Porównanie klina podatkowego w państwach Grupy Wyszehradzkiej - Szeligowski, Jakub; Wawrzak, Sebastian (Comparison of the Tax Wedge in the Visegrad Countries, 2025)
Cel: Celem artykułu jest porównanie klina podatkowego w państwach Grupy Wyszehradzkiej, nakierowane na sformułowanie wniosków dotyczących podobieństw i różnic systemów podatkowo-składkowych Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Metodyka: Wykorzystana metoda badawcza obejmuje analizę literatury przedmiotu, aktów prawnych oraz danych statystycznych. Zakres czasowy analizy prawno-porównawczej obejmuje stan prawny na 1.01.2024 r., zaś analizy statystycznej – dane za rok 2023. Wyniki: Widoczne podobieństwo systemów podatkowo-składkowych państw Grupy Wyszehradzkiej przejawia się w progresywnym opodatkowaniu dochodu z pracy (wyjątek: Węgry) oraz preferencyjnym opodatkowaniu rodzin. Natomiast oskładkowanie ma charakter liniowy (wyjątek: Węgry od 2024 r., Polska). W Polsce, Czechach i na Słowacji występuje progresja klina podatkowego w przedziale wynagrodzeń od 50% do 250% średniego wynagrodzenia. Implikacje i rekomendacje: Zaobserwowane prawidłowości wskazują na kierunek możliwych zmian legislacyjnych (przyszłe kształtowanie stawek PIT, składek ubezpieczeń społecznego i zdrowotnego) i pozwalają ocenić efektywność polskich podatkowych rozwiązań prorodzinnych (relatywnie słabsza preferencja podatkowa na tle państw regionu). Oryginalność/wartość: Państwa Grupy Wyszehradzkiej ze względu na uwarunkowania polityczne, historyczne i kulturowe są względnie podobne, okazują się jednak zróżnicowane, gdy porównujemy ich systemy podatkowo-składkowe. Przeprowadzona analiza pomaga nakreślić podatkowy aspekt decyzji gospodarczych interesariuszy oraz wskazać możliwe alternatywy dla rozwiązań krajowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 1, s. 17-31
Keywords: klin podatkowy; podatek dochodowy; składki ubezpieczenia społecznego; Grupa Wyszehradzka; tax wedge; income tax; social security contribution; Visegrad Group