Zielona transformacja sektora bankowego. Regulacje i zielone instrumenty finansowe - Zabawa, Justyna; Markiewicz, Magdalena; Wieczorek-Kosmala, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Celem monografii jest dostarczenie czytelnikom wiedzy na temat regulacji, narzędzi oraz praktyk wykorzystywanych w bankowości w nowych uwarunkowaniach związanych ze zrównoważonym finansowaniem. Problematyka zielonej transformacji sektora bankowego została przedstawiona w ujęciu wielowymiarowym. Obok głównego kontekstu bankowości komercyjnej, w pracy uwzględniono również aspekty związane z bankowością spółdzielczą oraz inwestycyjną. Ponadto odniesiono się do znaczenia banków centralnych oraz ich waluty cyfrowej dla procesu zielonej transformacji. Książka jest skierowana do badaczy, inwestorów, przedsiębiorców oraz wszystkich zainteresowanych tematyką zrównoważonego finansowania i zielonej transformacji gospodarczej. Dzięki szczegółowej analizie regulacji i praktyk może być cennym źródłem wiedzy dla osób odpowiedzialnych za wdrażanie zasad ESG w swoich organizacjach. Unikatowość tej publikacji polega na kompleksowym podejściu do tematu zrównoważonych finansów poprzez połączenie analizy regulacji z praktycznymi przykładami zastosowań w sektorze bankowym.] z zapowiedzi
s. 175
Cytuj jako: Zabawa, J., Markiewicz, M. i Wieczorek-Kosmala, M. (2024). Zielona transformacja sektora bankowego. Regulacje i zielone instrumenty finansowe. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.