Kontrola kosztów budowy drogi ekspresowej - Ochrem, Radosław (Control of Expressway Construction Costs, 2024)
Artykuł podejmuje tematykę kontroli kosztów, istotnego elementu zarządzania w przedsiębiorstwie budowlanym, które podjęło się realizacji trwającego pięć lat, długoterminowego projektu budowy drogi ekspresowej jednojezdniowej, z dwoma przeciwległymi pasami ruchu. W pracy skoncentrowano się na znaczeniu kontroli wydatków i omówieniu korzystnych i niekorzystnych odchyleń kosztów przedsięwzięcia. Procedura badawcza obejmowała analizę wybranych dokumentów kosztów przedsiębiorstwa oraz wywiad bezpośredni z kierownikiem projektu. Starano się odpowiedzieć na pytania: w których kategoriach kosztów budowy mogą wystąpić ewentualne odchylenia od zaplanowanych i jakie mogą być tego przyczyny? Nie wszystkie zmiany kosztów wykonawca był w stanie przewidzieć, a wynikały one z ciągu zdarzeń, do których przyczyniły się pandemia COVID-19 i wojna na Ukrainie. Systematyczna i szybka kontrola pomogła w identyfikacji pojawiających się niekorzystnych odchyleń kosztów, co umożliwiło wykonanie działań korygujących.
Cytuj za: Ochrem, R. (2024). Kontrola kosztów budowy drogi ekspresowej. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 95-107). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: koszty; kontrola kosztów; koszty pośrednie; koszty bezpośrednie; costs; costs control; direct costs; indirect costs