Spółdzielcze prawo własnościowe do lokalu a prawo odrębnej własności – analiza, porównanie i ocena - Piekorz, Anna (Co-operative Proprietary Rights to Premises vs. Separate Ownership Rights – Analysis, Comparison, and Evaluation, 2024)
Niniejszy artykuł dotyczy spółdzielczego prawa własnościowego do lokalu oraz prawa odrębnej własności. Głównym celem badania była ocena tego, która z form własności jest optymalna z perspektywy indywidualnego użytkownika oraz w kontekście polityki mieszkaniowej. W badaniu powołano się na literaturę przedmiotu, akty prawne oraz wyroki sądowe związane z obydwoma typami własności. Analiza treści wymienionych źródeł przyczyniła się do udzielenia odpowiedzi na pytanie badawcze, które dotyczyło tego, czy warto przenieść spółdzielcze prawo własnościowe do lokalu na prawo odrębnej własności. Wnioski wskazują na różne korzyści i ograniczenia każdej z form własności, przy czym spółdzielcze prawo własnościowe oferuje większą elastyczność i lepsze korzyści związane z przynależnością do wspólnoty, natomiast odrębna własność zapewnia pełną autonomię zarządzania nieruchomością.
Cytuj za: Piekorz, A. (2024). Spółdzielcze prawo własnościowe do lokalu a prawo odrębnej własności – analiza, porównanie i ocena. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 84-94). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: spółdzielcze prawo własnościowe; odrębna własność lokalu; spółdzielnia mieszkaniowa; polityka mieszkaniowa; co-operative proprietary rights; separate ownership of placement; housing co-operative; housing policy