Polski zasób nieruchomości i gospodarowanie nim - Pytlowany, Marta (Polish Real Estate Resources and Their Management, 2024)
Polski zasób nieruchomości oraz sposób gospodarowania nim jest bardzo zróżnicowany. Celem opracowania było scharakteryzowanie polskiego zasobu nieruchomości, w szczególności omówienie tego, co wchodzi w jego skład. Udzielono odpowiedzi na pytanie, na czym polega gospodarowanie nieruchomościami państwowymi. W artykule podjęto również kwestię podstaw prawnych, do których stosuje się państwo, aby postępować zgodnie z przepisami i wykluczyć nierówności na rynku nieruchomości. Opisano także działania Krajowego Zasobu Nieruchomości, którego celem jest zarządzanie nieruchomościami należącymi do Skarbu Państwa. Gospodarowanie takim zasobem oznacza podejmowanie czynności prawnych i faktycznych, które optymalizują wykorzystanie zasobu, aby zostały osiągnięte założone cele finansowe i rzeczowe przy jednoczesnym zminimalizowaniu kosztów utrzymania. Studium przypadku gminy Jaworze potwierdziło, że warunkiem skutecznego gospodarowania nieruchomościami państwowymi jest plan wykorzystania zasobu.
Cytuj za: Pytlowany, M. (2024). Polski zasób nieruchomości i gospodarowanie nim. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 71-83). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zasób nieruchomości; gospodarowanie nieruchomościami; Krajowy Zasób Nieruchomości; real estate resources; real estate administrating; National Real Estate Resource