Efektywność scalania gruntów - Łopata, Daria (Land Consolidation Efficiency, 2024)
Scalanie gruntów to proces, który bez wątpienia wywołuje liczne zmiany zarówno w aspekcie ekonomicznym, jak i społecznym. W Polsce staje się on coraz powszechniejszy dzięki programom finansującym jego przeprowadzanie. Celem badania było określenie efektywności scalania gruntów. W artykule przedstawiono historię struktury polskich gruntów oraz scharakteryzowano przesłanki, które przyczyniają się do rosnącej popularności tego procesu. Opisano procedury konieczne do wszczęcia postępowania w sprawie scalania gruntów, a następnie dokonano oceny wpływu tego scalania na gospodarkę oraz na społeczeństwo. W pracy zastosowano metodę badawczą polegającą na analizie danych poscaleniowych dotyczących wsi Lipówka na terenie województwa lubelskiego. Stwierdzono, że dzięki poprawie struktury gruntów oraz innych parametrów wpływających na cenę działki, proces scalania jest kluczowym elementem wspierającym dalszy rozwój rolnictwa w Polsce.
Cytuj za: Łopata, D. (2024). Efektywność scalania gruntów. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 47-58). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: grunty; scalanie; działki; powierzchnia; geodezja; rolnictwo; land; consolidation; plots; area; surveying; agriculture