Nieuczciwe praktyki na rynku nieruchomości - Łachańska, Marta (Fraudulent Practices in the Real Estate Market, 2024)
W ostatnich latach sytuacja na rynku nieruchomości stała się sprzyjającym środowiskiem dla deweloperów, którzy działając nieuczciwie, zwiększają swoje zyski. Celem badawczym pracy było zidentyfikowanie przyczyn powstania niekorzystnej sytuacji na rynku nieruchomości prowokującej nieuczciwe działania deweloperów. Realizacja celu pozwoliła odpowiedzieć na pytanie badawcze, kim jest „patodeweloper” i czy istnieje granica popełnienia przez niego przestępstwa. Przedmiotem badań stała się działalność deweloperska i formy prawne, które zabezpieczają klientów. Metody badawcze użyte w pracy, takie jak krytyczny przegląd literatury poparty danymi z Banku Lokalnego GUS i informacjami przekazywanymi przez media, pozwoliły na wyciągnięcie wniosku, że eliminacja z rynku nieuczciwych praktyk wymagać będzie dopracowania ustaw chroniących nabywców i działań poprawiających sytuację rynkową.
Cytuj za: Łachańska, M. (2024). Nieuczciwe praktyki na rynku nieruchomości. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 34-46). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: deweloper; patodeweloperka; nieuczciwe praktyki; rynek nieruchomości; real estate developer; patodeveloper; fraudulent practices; real estate market