Analiza różnic w opodatkowaniu górnictwa – podatek od wydobycia kopalin a podatek od nieruchomości - Lipowczan, Oliwia (Analysis of Taxation Differences in Mining: The Mineral Extraction vs. Property Tax, 2024)
W niniejszym opracowaniu poddano analizie zasady opodatkowania sektora górniczego w Polsce, koncentrując się na porównaniu podatku od wydobycia kopalin i podatku od nieruchomości. Celem artykułu było wskazanie wpływu różnych form opodatkowania na działalność przedsiębiorstw górniczych oraz ich implikacji dla polskiej gospodarki. W pierwszej części omówiono podatek od nieruchomości oraz orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, które wyłączały niektóre obiekty z obowiązku podatkowego. Następnie przedstawiono przepisy podatkowe odnoszące się do sektora górniczego, aby pokazać ich negatywny wpływ na jedynego w Polsce płatnika podatku od wydobycia kopalin oraz związane z tym kontrowersje. Stwierdzono, że istnieje potrzeba dalszych badań i reform systemu opodatkowania sektora górniczego, aby stworzyć bardziej zrównoważony i efektywny system podatkowy. Analiza wykazała złożoność i wątpliwości związane z opodatkowaniem górnictwa oraz konieczność dalszych prac i zmian legislacyjnych.
Cytuj za: Lipowczan, O. (2024). Analiza różnic w opodatkowaniu górnictwa – podatek od wydobycia kopalin a podatek od nieruchomości. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 22-33). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: opodatkowanie sektora górniczego; podatek od wydobycia kopalin; podatek od nieruchomości; KGHM Polska Miedź; przepisy podatkowe; taxation of the mining sector; mineral extraction tax; property tax; tax regulations