Dobrowolne badanie kosztów nieruchomości przez biegłego rewidenta - Huk, Małgorzata (Voluntary Examination of Real Estate Costs by a Certified Auditor, 2024)
Biegły rewident, audytor badający sprawozdanie finansowe poprzez przeprowadzenie odpowiednich procedur, sprawdza, czy dane finansowe w nim ujęte są prawdziwe. Znajomość procedur wyznaczyła cel badawczy artykułu. Było nim określenie czynności w procesie uwiarygodniania przez audytora kosztów nieruchomości zaprezentowanych w sprawozdaniu finansowym. W celu realizacji artykułu przeanalizowano procedury wykonywane przez audytora podczas weryfikacji sprawozdania finansowego, a w szczególności podejście do uwiarygodniania przedstawionych w nim kosztów nieruchomości wybranego podmiotu za lata 2018-2021. Skoncentrowano się na bilansie oraz rachunku zysków i strat. W wyniku przeglądu dokumentów ustalono, że jedynym obszarem działalności badanego podmiotu – towarzystwa budownictwa społecznego, jest gospodarowanie nieruchomościami. Wywnioskowano, że wszystkie koszty występujące w spółce są kosztami nieruchomości. Biegły wybrał próbki dla poszczególnych rodzajów kosztów i sprawdził poprawność ich ujęcia na podstawie źródłowych dokumentów księgowych. Nie stwierdził żadnych nieprawidłowości w zakresie kwalifikacji kosztów nieruchomości oraz sporządzania rachunku zysków i strat. Zwrócił jednak uwagę na koszty, które charakteryzowały się największą dynamiką wzrostu, czyli na wynagrodzenia oraz usługi obce.
Cytuj za: Huk, M. (2024). Dobrowolne badanie kosztów nieruchomości przez biegłego rewidenta. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 9-21). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdania finansowego; biegły rewident; koszty; nieruchomości; audit of financial statements; statutory auditor; cost; real estate