Bezwarunkowy dochód podstawowy – analiza pilotaży i eksperymentów - Banach, Mateusz (Universal Basic Income – Analysis of Pilots and Experiments, 2025)
Cel: Celem artykułu jest prezentacja jakościowych badań opisowych przeprowadzonych dotychczas eksperymentów i pilotaży związanych z implementacją bezwarunkowego dochodu podstawowego (BDP), konceptu ekonomicznego proponującego przyznanie wszystkim obywatelom stałych, niezależnych od warunków finansowych świadczeń pieniężnych. Metodyka: Artykuł skupia się na dwóch kluczowych pytaniach badawczych: Jakie wyniki przyniosły dotychczasowe pilotaże tych programów? Jakie czynniki determinują ich sukces bądź niepowodzenie? Wyniki: Artykuł jest podsumowaniem dotychczasowych badań, a jego wyniki stanowią bazę do dalszych rozważań politycznych oraz kierunków rozwoju. Implikacje i rekomendacje: Z uwagi na zmiany zachodzące w systemach zabezpieczenia społecznego konieczne są kolejne badania i testowanie różnych modeli BDP, tak aby znaleźć rozwiązanie najbardziej efektywne i zrównoważone. Oryginalność/wartość: Praca syntetyzuje istotne dane empiryczne, które umożliwiają ocenę skuteczności BDP w różnorodnych warunkach społecznych i ekonomicznych. Prezentuje ona zupełnie nowe wyniki, a dzięki nim możemy poszerzać wiedzę w zakresie polityki społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 1, s. 1-16
Keywords: bezwarunkowy dochód podstawowy; redystrybucja dochodów; wpływ społeczno-ekonomiczny; metaanaliza; universal basic income; income redistribution; socio-economic ipact; meta-analysis