Studium efektywności spółek z polskiego indeksu sWIG80 na podstawie spółek Cyber_Folks S.A. i Vercom S.A. - Kocjan, Bartosz (Study of the Efficiency of Companies from the Polish sWIG80 Index Based on Cyber_Folks S.A. and Vercom S.A., 2024)
W niniejszej pracy podjęto próbę analizy efektywności rynku akcji w Polsce na przykładzie spółek Cyber_Folks i Vercom. W pracy wykorzystano metody analizy danych historycznych, analizy statystycznej oraz metodę symulacji strategii arbitrażowej. Wyniki analizy sugerują, że wyceny tych spółek mogą nie być w pełni efektywne, co otwiera możliwość osiągania ponadprzeciętnych zysków przez inwestorów stosujących strategie arbitrażowe. Badanie ujawnia istotną rozbieżność w zmienności wycen obu spółek pomimo ich ścisłego powiązania kapitałowego i podobnej charakterystyki działalności. Symulacja strategii arbitrażowej, wykorzystującej tę rozbieżność, przyniosła wysokie zyski, co dodatkowo potwierdza tezę o nieefektywności wyceny. Praca ta stanowi cenny wkład w dyskusję na temat efektywności rynku akcji w Polsce, a także wskazuje na potencjalne implikacje dla inwestorów i regulatorów rynku.
Cytuj za: Kocjan, B. (2024). Studium efektywności spółek z polskiego indeksu sWIG80 na podstawie spółek Cyber_Folks S.A. i Vercom S.A. W: M. Pauka, T. Słoński (red.), Finanse (s. 38-50). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: analiza arbitrażowa; Cyber_Folks S.A.; efektywność rynku; nieefektywność wyceny; rynek akcji; sWIG80; symulacja strategii inwestycyjnej; Vercom S.A.; zmienność wyceny; zmiany współczynnika Beta; arbitrage analysis; market efficiency; valuation inefficiency; Polish stock market; investment strategy simulation; valuation volatility; changes in Beta coefficient