Kierunek studiów a struktura zachowań zdrowotnych studentów w Turcji na przykładzie środowiska Uniwersytetu Mustafy Kemala w Hatay - Bartoszewicz, Ryszard; Oruc, Okan (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Celem badań była próba określenia związków zachowań zdrowotnych wybranych studentów jednego z uniwersytetów w Turcji z kierunkiem podjętych przez nich studiów. W pracy przyjęto pytania badawcze uwzględniające zmienne zależne i niezależne oraz porównawcze: 1. Jaki jest poziom zachowań zdrowotnych badanych studentów? 2. Ile godzin w tygodniu badani studenci przeznaczają na podejmowanie aktywności ruchowej? 3. Czy i w jaki sposób płeć oraz kierunek studiów różnicują zachowania zdrowotne i aktywność ruchową badanych studentów? Materiał i metody. Materiał badawczy stanowiły wyniki sondaży przeprowadzonych w grupie 174 stu-dentów. Badaniami objęto studentów obojga płci studiujących na kierunkach wychowania ﬁ-zycznego, antropologii oraz ﬁlologii angielskiej Uniwersytetu Mustafy Kemala w Hatay. Główną metodą zbierania materiału faktograﬁcznego był sondaż diagnostyczny. Do badania stanu za-chowań zdrowotnych wykorzystano Inwentarz Zachowań Zdrowotnych (IZZ) Juczyńskiego, do którego to narzędzia dołączono krótką ankietę dotyczącą płci, wieku, kierunku studiów oraz czasu tygodniowej aktywności ruchowej podejmowanej przez respondenta poza codziennymi obowiązkami. Wyniki. Badani wykazywali przeciętny poziom zachowań zdrowotnych według skali stenowej IZZ. Blisko 60% objawiało bardzo niską aktywność ﬁzyczną. Badane kobiety cha-rakteryzowały się wyższym poziomem zachowań zdrowotnych niż mężczyźni. W zakresie aktyw-ności ﬁzycznej było odwrotnie. Wnioski. W badanym środowisku dało się zauważyć pozytywne związki między kierunkiem studiów związanych z zagadnieniami zdrowia a zachowaniami zdro-wotnymi i aktywnością ﬁzyczną studentów tego kierunku. Studenci innych kierunków wykazywali niższy poziom zachowań zdrowotnych i aktywności ﬁzycznej.
Keywords: zachowania zdrowotne; aktywność ﬁzyczna; zdrowie; młodzież akademicka