Autorytet nauczyciela religii - Sroczyński, Piotr (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Rola autorytetu katechety – nauczyciela religii w religijnym wychowania dzieci i mło-dzieży. Materiał i metody. Analiza literatury przedmiotu w oparciu o wybrane materiały na-ukowe. Wyniki. Osobista wiara i merytoryczne przygotowanie umacniają autorytet nauczyciela religii. Wnioski. Autorytet nauczyciela religii rozwija w uczniach życie chrześcijańskie, zarówno w wymiarze indywidualnym, jak i społecznym.
Keywords: katecheta; autorytet; uczeń