Zachowania prozdrowotne a satysfakcja z życia byłych zawodników uprawiających kolarstwo - Kosiba, Grażyna; Wojtowicz, Agnieszka; Bentkowska, Magdalena (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Celem pracy była ocena poziomu zachowań prozdrowotnych i satysfakcji z życia byłych zawodników uprawiających kolarstwo oraz wskazanie ewentualnych zależności między ww. zmiennymi. Starano się również dociec, czy wiek badanych, okres ich aktywności sportowej oraz czas, jaki upłynął od zakończenia kariery sportowej różnicują satysfakcję z życia badanych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na przełomie 2016 i 2017 r. wśród byłych zawod-ników uprawiających kolarstwo. Objęto nimi 51 osób: 17 kobiet (33%) i 34 mężczyzn (67%) w wieku 22–66 lat (średnia wieku: 33 lata). Na podstawie Inwentarza Zachowań Zdrowotnych (IZZ) Juczyńskiego oceniono zachowania zdrowotne badanych. Do pomiaru ogólnego zadowolenia z życia wykorzystano Skalę Satysfakcji z Życia (SWLS) Dienera i współautorów w adaptacji Juczyń-skiego. Wyniki. Najwięcej badanych (47,1%) przejawiało zachowania zdrowotne w stopniu prze-ciętnym. Nie stwierdzono statystycznie istotnego związku między poszczególnymi kategoriami zachowań prozdrowotnych a satysfakcją z życia respondentów. Zaobserwowano natomiast istotne statystycznie zależności między satysfakcją z życia a wiekiem badanych, okresem aktywności sportowej oraz czasem, jaki upłynął od zakończenia kariery zawodniczej. Wnioski. Wraz z wie-kiem, okresem zawodowo uprawianego sportu oraz czasem od zakończenia kariery zawodniczej wzrastał u badanych poziom satysfakcji z życia.
Keywords: zachowania prozdrowotne; satysfakcja z życia; sport; kolarstwo; byli zawodnicy