Ocena potencjału logistycznego województwa podlaskiego w aspekcie szlaków transportowych - Kucharczyk, Weronika; Kucharczyk, Mateusz; Krawcewicz, Kacper (The Evaluation of the Logistic Capacity of the Podlaskie Voivodeship from Transport Routes’ Perspective, 2024)
Cel: Celem artykułu jest ocena potencjału logistycznego województwa podlaskiego jako miejsca rozwoju centrum logistycznego, ze szczególnym uwzględnieniem jego roli na skrzyżowaniu szlaków transportowych, takich jak Via Carpatia, Via Baltica oraz Rail Baltica. Głównym zadaniem jest identyfikacja oraz ocena czynników wpływających na potencjał logistyczny regionu. Metodyka: W badaniu zastosowano krytyczny przegląd literatury dotyczącej logistyki, infrastruktury transportowej oraz rozwoju regionalnego, co pozwoliło na identyfikację kluczowych czynników wpływających na potencjał logistyczny województwa podlaskiego. Następnie przeprowadzono szczegółową analizę z wykorzystaniem metodyki STEEPVL, obejmującej aspekty społeczne, technologiczne, ekonomiczne, ekologiczne, polityczne, generujące wartość oraz prawne. Dodatkowo zorganizowano panel ekspercki z udziałem przedstawicieli nauki, biznesu, administracji samorządowej, zarządzania infrastrukturą i logistyki, aby wzbogacić dane ilościowe o praktyczne opinie i doświadczenia. Wyniki: Analiza wykazała obszary wymagające poprawy z powodu niskiej oceny, co wskazuje na istniejące bariery i wyzwania dla rozwoju sektora logistycznego. Zidentyfikowano również mocne strony regionu, które stanowią podstawę do dalszego rozwoju i zwiększenia konkurencyjności województwa podlaskiego w logistyce. Implikacje i rekomendacje: Identyfikacja aspektów wymagających szczególnej uwagi i obszarów ocenionych pozytywnie regionu pozwala na ukierunkowanie działań zmierzających do eliminacji barier i wzmacniania atutów województwa podlaskiego. Wyniki badania mogą służyć jako podstawa do podejmowania decyzji przez decydentów, inwestorów oraz inne podmioty zainteresowane rozwojem sektora logistycznego w regionie. Oryginalność/wartość: Artykuł dostarcza kompleksowej analizy potencjału logistycznego województwa podlaskiego z wykorzystaniem metody STEEPVL oraz opinii ekspertów. Stanowi cenne źródło wiedzy dla decydentów i inwestorów, oferując praktyczne wskazówki dotyczące rozwoju infrastruktury logistycznej w regionie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 112-129
Keywords: potencjał logistyczny; województwo podlaskie; szlaki transportowe; analiza STTEPVL; panel ekspercki; logistics capacity; Podlaskie Voivodeship; transport routes; STEEPVL analysis; expert panel