Praktyczne podejście do geometrycznego projektowania sieci automatów paczkowych z uwzględnieniem preferencji użytkowników na przykładzie Zielonej Góry - Kurowski, Mateusz; Wasilewski, Wiesław (A Practical Approach to the Geometric Design of a Parcel Locker Network Taking into Account User Preferences – The Example of Zielona Góra, 2024)
Cel: Celem artykułu jest przedstawienie projektu sieci automatów paczkowych zwiększającego ich dotychczasowy zasięg w wybranej części miasta Zielona Góra, który ma być stworzony poprzez zbadanie preferencji użytkowników, a następnie wykorzystanie pozyskanych informacji do stworzenia wstępnej wersji trójkątnej sieci automatów paczkowych. Metodyka: Na potrzeby badań przeprowadzono studia literatury, ankietę, a także analizę statystyczną. Wyniki: W przypadku Zielonej Góry utworzenie sieci gwarantującej odległość do automatu paczkowego do 300 m zadowalałaby 75% użytkowników i jednocześnie nie wiązałaby się z nadmiernymi kosztami praktycznej realizacji. Trójkątna sieć automatów paczkowych stworzona na podstawie tego parametru miałaby o 45,79% większy zasięg od funkcjonującej obecnie. Implikacje i rekomendacje: Podczas projektowania sieci automatów paczkowych należy przede wszystkim rozpoznać preferencje użytkowników w zakresie możliwości regularnego pokonywania dystansu pieszo lub rowerem. Ponadto, oprócz zaawansowanych metod optymalizacyjnych, warto korzystać również z prostych metod geometrycznych, zwłaszcza w początkowej fazie tworzenia projektu. Oryginalność/wartość: Przeprowadzone badania przedstawiają, w jaki sposób należy badać i uwzględniać preferencje użytkowników w projektowaniu sieci automatów paczkowych o optymalnej gęstości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 81-91
Keywords: automaty paczkowe; logistyka ostatniej mili; optymalizacja sieci; parcel locker; last mile logistics; network optimization