Zarządzanie ryzykiem jako kluczowy element raportowania ESG zgodnie z dyrektywą CSRD z perspektywy ogniw łańcucha dostaw - Wyrwich-Płotka, Sabina; Pisz, Iwona (Risk Management as a Key Element of ESG Reporting under the CSRD Directive from a Supply Chain Perspective, 2024)
Cel: Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie kluczowych aspektów zarządzania ryzykiem w ramach ESG oraz wymagań wynikających z wejścia w życie dyrektywy Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) z perspektywy uczestników łańcucha dostaw. Metodyka: Aby odpowiedzieć na te zagadnienia, w artykule dokonano przeglądu dostępnej literatury tematu oraz wykorzystano metodę desk research obejmującą analizę aktów prawnych, raportów branżowych i wyników wcześniejszych badań dotyczących wdrażania zasad ESG. Dodatkowo przeprowadzono wywiady bezpośrednie z ekspertami zajmującymi się zrównoważonym rozwojem oraz przedstawicielami przedsiębiorstw objętych obowiązkiem raportowania zgodnie z dyrektywą CSRD. Wyniki: Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że przedsiębiorstwa podejmują różnorodne działania w celu dostosowania się do nowych regulacji, jednak skala wdrażanych zmian jest zróżnicowana w zależności od branży, wielkości firmy oraz poziomu świadomości w zakresie ESG. Kluczowe wyzwania obejmują m.in. wysokie koszty implementacji, brak jednoznacznych wytycznych interpretacyjnych oraz konieczność gromadzenia i raportowania szczegółowych danych dotyczących zrównoważonego rozwoju. Jednocześnie firmy dostrzegają szereg korzyści, takich jak poprawa wizerunku, większa atrakcyjność dla inwestorów oraz optymalizacja procesów wewnętrznych. Implikacje i rekomendacje: Na podstawie uzyskanych wyników sformułowano szereg rekomendacji, które mogą wspierać przedsiębiorstwa w adaptacji do nowych wymagań ESG i CSRD. Wśród kluczowych działań wskazano rozwój systemów monitorowania i zarządzania ryzykiem ESG, standaryzację procesów raportowania oraz wzmocnienie współpracy pomiędzy uczestnikami łańcucha dostaw w zakresie wymiany dobrych praktyk. Szczególnie istotne jest wdrożenie nowoczesnych narzędzi cyfrowych, które mogą ułatwić zbieranie i analizowanie danych oraz minimalizować obciążenia administracyjne związane z raportowaniem. Oryginalność/wartość: Niniejszy artykuł dostarcza aktualnych informacji na temat wpływu dyrektywy CSRD na zarządzanie ryzykiem ESG w łańcuchu dostaw. Opracowanie uwzględnia zarówno perspektywę teoretyczną, jak i praktyczne doświadczenia przedsiębiorstw, co czyni je wartościowym źródłem wiedzy dla menedżerów, analityków biznesowych oraz decydentów odpowiedzialnych za wdrażanie strategii zrównoważonego rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 27-42
Keywords: dyrektywa CSRD; ESG; dyrektywa CSDD; raport niefinansowy; ryzyko; zarządzanie ryzykiem; łańcuch dostaw; directive CSRD; directive CSDD; risk; risk management; supply chain