Wpływ uwarunkowań makrootoczenia oraz otoczenia branżowego na kształtowanie cyrkularności łańcuchów dostaw - Kołakowski, Tomasz (The Impact of Macro-environment and Industry Conditions on Shaping the Circularity of Supply Chains, 2024)
Cel: Celem artykułu jest ukazanie głównych uwarunkowań otoczenia dalszego (makrootoczenia) i bliższego (branżowego) z perspektyw kształtowania cyrkularnych łańcuchów dostaw. W pracy dokonano identyfikacji wspomnianych uwarunkowań, a następnie przeprowadzono analizę i ocenę wyników badań empirycznych dla czynników otoczenia dalszego i bliższego w kontekście ich wpływu na domykanie łańcuchów dostaw. Metodyka: Poza analizą literatury oraz desk research w zakresie wpływu poszczególnych czynników stymulujących lub destymulujących budowanie cyrkularnych łańcuchów dostaw, w artykule przedstawiono wyniki, które stanowią element szerszych badań ankietowych, przeprowadzonych za pomocą metody CAWI w 2023 r. wśród przedsiębiorstw branży FMCG. Badanie obejmowało 325 podmiotów, co stanowi próbę reprezentatywną dla badanej populacji. Wyniki: Uzyskane wyniki badań dają podstawę do stwierdzenia, iż uwarunkowania zewnętrzne, zarówno makroekonomiczne, jak i branżowe, wywierają istotny wpływ na kształtowanie cyrkularności łańcuchów dostaw, a domykanie ich obiegu wymaga projektowania i budowania relacji bardzo często o charakterze międzybranżowym z uwzględnianiem określonych czynników o charakterze makro-ekonomicznym. Implikacje i rekomendacje: Wyniki i wnioski z badań mogą stanowić rekomendację do kształtowania strategii i budowania cyrkularnych łańcuchów dostaw w branży FMCG. Jednak do uzyskania całościowego obrazu niezbędne byłoby przeprowadzenie analizy czynników wewnątrzorganizacyjnych, a także przeprowadzenie analiz w innych branżach, co implikuje przestrzeń do dalszych badań nad problematyką domykania łańcuchów dostaw w gospodarce. Oryginalność/wartość: W literaturze zdecydowanie większą wagę przywiązuje się do identyfikacji uwarunkowań wewnętrznych, które mogą kształtować cyrkularność łańcuchów dostaw. Przedstawione wyniki badań wskazują na czynniki otoczenia dalszego i bliższego jako istotne obszary mogące w znacznym stopniu wpływać na budowanie cyrkularnych łańcuchów dostaw i ich domykanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 13-26
Keywords: cyrkularność; łańcuch dostaw; makrootoczenie; uwarunkowania branżowe; circularity; supply chain; macro-environment; industry conditions