Z badań nad miejscem i rolą koncepcji logistyki w zarządzaniu. Podstawowe wyznaczniki koncepcji logistyki w biznesie - Matwiejczuk, Rafał (On the Research Concerning the Place and Role of the Logistics Concept in Business Management. Basic Characteristics of the Business Logistics Concept, 2024)
Cel: Celem artykułu jest identyfikacja najważniejszych wyznaczników koncepcji logistyki, obejmujących: orientacje logistyki, aspekty logistyki oraz reguły logistyczne, w kontekście ewolucji oraz przesłanek rozwoju koncepcji logistyki w biznesie. Metodyka: Koncepcja logistyki obejmuje analizę strategiczną, cele logistyczne, strategie logistyczne oraz instrumentarium logistyczne. W artykule dokonano pogłębionej interpretacji oraz reinterpretacji najważniejszych wyznaczników koncepcji logistyki w kontekście zmian, jakie zaszły w tym obszarze w ostatnich kilkudziesięciu latach. Wyniki: Koncepcja logistyki oddziałuje wielowymiarowo na system zarządzania przedsiębiorstwem oraz jego poszczególne podsystemy. Wyznaczniki koncepcji logistyki obejmujące orientacje logistyki, aspekty logistyki oraz reguły logistyczne pozwalają na całościowe ujęcie koncepcji logistyki oraz jej szerokie osadzenie w biznesie. Implikacje i rekomendacje: Koncepcja logistyki stale zyskuje na znaczeniu w szeroko rozumianym zarządzaniu. Wyraża się to w coraz częstszym postrzeganiu koncepcji logistyki w kategoriach zarządczych. Rosnące znaczenie koncepcji logistyki w praktyce zarządzania przedsiębiorstwem wiąże się zarówno z wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi uwarunkowaniami funkcjonowania przedsiębiorstw. Oryginalność/wartość: Koncepcji logistyki oraz jej znaczeniu w szeroko rozumianym zarządzaniu poświęca się relatywnie niewiele miejsca. W artykule przedstawiono wyniki pogłębionej interpretacji oraz reinterpretacji najważniejszych wyznaczników koncepcji logistyki w kontekście zmian, jakie zaszły w tym obszarze w ostatnich kilkudziesięciu latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 1-12
Keywords: logistyka; koncepcja logistyki; wyznaczniki koncepcji logistyki; logistics; logistics concept; logistics concept characteristics