Potencjał turystyki przyrodniczej w Polsce - Wojciechowska-Solis, Julia; Kobyłka, Agata; Ciesielski, Mariusz; Korcz, Natalia (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Celem monografii jest prezentacja i omówienie teoretycznych podstaw związanych z pojęciem turystyki przyrodniczej, a także przedstawienie praktycznych rozwiązań turystyki przyrodniczej jako atrakcyjnej formy spędzania czasu wolnego, którą można uprawiać nie tylko na obszarach chronionych czy przyrodniczo cennych. Monografia składa się z ośmiu rozdziałów, w których omówiono takie zagadnienia, jak: współczesne tendencje rozwoju turystyki przyrodniczej zarówno w Polsce, jak i na świecie, rola edukacji ekologicznej w społeczeństwie, perspektywy rozwoju turystyki przyrodniczej w obszarach miejskich, potencjał obszarów wiejskich w kontekście turystyki przyrodniczej, walory przyrodnicze, zagospodarowanie turystyczno-rekreacyjne oraz baza i oferta edukacyjna parków narodowych, monitoring rekreacyjny, zdolność lasów do realizacji funkcji rekreacyjnych oraz znaczenie kąpieli leśnych. Na końcu książki autorzy przedstawili praktyczne rekomendacje pozwalające na zwiększenie zainteresowania turystyką przyrodniczą. Monografia jest kierowana do szerokiego grona odbiorców. Zdaniem autorów jest ona godna polecenia zarówno naukowcom, jak i osobom interesującym się tematyką turystyki przyrodniczej.] z zapowiedzi
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 31 sierpnia 2025 roku. Kopiowanie i powielanie w jakiejkolwiek formie wymaga pisemnej zgody. Od 1 września 2025 roku publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Cytuj jako: Wojciechowska-Solis, J., Kobyłka, A., Ciesielski, M. i Korcz, N. (2024). Potencjał turystyki przyrodniczej w Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: turystyka przyrodnicza; edukacja ekologiczna; parki narodowe; monitoring rekreacyjny; kąpiele leśne