Ocena ESG przedsiębiorstw niebieskiej gospodarki (blue economy) - Sikacz, Hanna (ESG Assessment of Blue Economy Companies, 2024)
[Monografia prezentuje wyniki badań, których celem jest ilościowa ocena realizacji koncepcji zrównoważonego rozwoju przez spółki pretendujące do miana przedsiębiorstw niebieskiej gospodarki oraz wskazanie obszarów o dużym znaczeniu w ocenie ESG podczas predykcji wyników ESG tych przedsiębiorstw z wykorzystaniem modeli uczenia maszynowego. Publikacja została opracowana na podstawie wyników przeglądu literatury oraz badań. Składa się ona ze wstępu, czterech rozdziałów i zakończenia. Dwa pierwsze rozdziały stanowią część teoretyczną opracowania, dwa kolejne – część badawczą. Tematyka niniejszej monografii jest na tyle szeroka, że może zainteresować różne grupy potencjalnych odbiorców, w tym zarówno środowisko akademickie, jak i przedstawicieli praktyki gospodarczej. Z pewnością będą to osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi ze zrównoważonym rozwojem, z niebieską gospodarką, aspektami ESG, takimi jak ratingi ESG, oraz zastosowaniem algorytmów uczenia maszynowego w ocenie ESG przedsiębiorstw.] z zapowiedzi
Cytuj jako: Sikacz, H. (2024). Ocena ESG przedsiębiorstw niebieskiej gospodarki (blue economy). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 246
Keywords: niebieska gospodarka; ESG; zrównoważony rozwój; uczenie maszynowe; sztuczna inteligencja