Modelowanie katalitycznej redukcji CO2 na układach CuNi - Dziadyk-Stopyra, Elżbieta (Modeling the catalytic reduction of CO2 on CuNi systems, 2024)
Rozprawa doktorska podejmuje tematykę związaną z redukcją CO2 na wybranych materiałach Cu-Ni, w kierunku otrzymywania nośników energii. W pracy opisano elektrokatalityczną redukcję na powierzchni CuNi oraz 13 atomowych klastrach CuNi. Ponadto zaproponowano modyfikacje Cu/ZnO, znanego z syntezy metanolu, dodając Ni do fazy aktywnej.
Keywords: redukcja CO2; CuNi; nośniki energii; kataliza; modelowanie DFT; CO2 reduction; energy carriers