Small and Medium Enterprises Financial Facility (SME FF) - European Commission Financial Instrument for SMEs - Wojtasiak, Agnieszka (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Małe i średnie przedsiębiorstwa (MSP) odgrywają ważną rolę w gospodarce krajów Unii Europejskiej (UE). Ich rozwój przyczynia się m.in. do wzrostu gospodarczego, tworzenia nowych miejsc pracy, zmian technologicznych, wzrostu eksportu, zwiększenia produktywności. Jednym z zadań Uni Europejskiej jest promowanie przedsiębiorczości oraz stwarzanie warunków do jej efektywnego rozwoju. Instytucje UE w swoich programach stawiają duży nacisk na rozwój sektora MŚP.Istotnym wyzwaniem stojącym przed MŚP jest uzyskanie dostępu do źródeł finansowania. W związku z faktem, iż są one rozpatrywane jako przedsiębiorstwa obarczone wysokim ryzykiem inwestycyjnym, finansowanie ich działań, w ramach oferowanych tradycyjnie kredytów bankowych, odbywa się na mniej korzystnych warunkach niż przedsiębiorstw o niższym ryzyku.W artykule dokonano podziału instrumentów finansowych oferowanych przez UE dla sektora MŚP. Szczególną uwagę zwrócono na instrumenty dostępne dla tego sektora poprzez udział w ich finansowaniu międzynarodowych instytucji finansowych. Celem artykułu jest przedstawienie Programu Finansowania Sektora Małych i Średnich Przedsiębiorstw (Smali and Medium Enterprise Financial Facility (SME FF)). Program ten to jeden z instrumentów finansowych tworzonych dl małych i średnich przedsiębiorstw przez Komisję Europejską przy współpracy z międzynarodowymi instytucjami finansowymi. Zadaniem tego instrumentu jest rozszerzenie dostępu do kredytów dla sektora MŚP. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1088, t. 2, s. 368-374