Econometric Approach of the Estimation of the Single Mundell-Fleming Equations - Rublíková, Eva; Ivaničová, Zlatica (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Artykuł przedstawia podstawy teoretyczne rozszerzonego modelu Mundella-Fleminga. Autorki wskazują, jak na podstawie równań tego modelu można w sposób teoretyczny określić wpływ zmian kursu walutowego na dochód narodowy oraz na poziom rezerw walutowych. Następnie dokonują estymacji krzywej IS na podstawie danych ze Słowacji. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1088, t. 2, s. 201-208