Analysis of molecular mechanism of response to osmotic stress in yeast Yarrowia lipolytica - Szczepańczyk Mateusz (Analiza mechanizmu odpowiedzi komórkowej drożdży Yarrowia lipolytica na stres osmotyczny, 2024)
Niniejsza rozprawa koncentrowała się na ustaleniu powiązań między szlakami, poprawie syntezy erytrytolu i analizie wykorzystania mannitolu w odniesieniu do zmian w szlaku wykorzystania erytrytolu
Keywords: Yarrowia lipolityca; stres osmotyczny; poliole; erytrytol