The application of deep learning methods in the analysis of livestock genomes - Kotlarz Krzysztof (Wykorzystanie metody głębokiego uczenia w analizie sekwencji genomu zwierząt hodowlanych, 2024)
Celem niniejszej rozprawy doktorskiej jest wprowadzenie algorytmów DL do genomiki zwierząt gospodarskich, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania informacji WGS. Rozprawa doktorska składa się z czterech badań, które obejmują zastosowanie tych algorytmów do różnych aspektów analizy genomu.
Keywords: sztuczna inteligencja; głębokie uczenie; sekwencjonowanie następnej generacji; klasyfikacja; wybór cech; polimorfizm pojedynczego nukleotydu; bydło