Otrzymywanie, charakterystyka i ocena właściwości funkcjonalnych związków flawonoidowych z -Cl, -Br, -CH3 i -NO2 - Perz Martyna (Preparation, characterization, and evaluation of functional properties of flavonoid compounds with -Cl, -Br, -CH3, and -NO2, 2024)
Celem pracy było uzyskanie nowych pochodnych flawonoidów metodami syntezy chemicznej i biotransformacji przy użyciu entomopatogennych grzybów strzępkowych oraz ocena ich aktywności biologicznej metodami in vitro i in silico.
Keywords: Fluorowcopochodne flawonoidöw; glikozydy flawonoidowe; biotransformacje; entomopatogenne grzyby strzępkowe; wlasciwosci przeciwdrobnoustrojowe; trawienie in vitro