Copula Approach in Two-Stock Portfolio Analysis - Jajuga, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Artykuł zawiera propozycje zastosowania podejścia mającego u podstaw funkcje połączeń w teorii portfela dwóch składników. Autor przedstawia podstawy teorii funkcji połączeń, a następnie wskazuje ich zastosowanie w analizie portfela dwóch składników, gdzie kryterium tworzenia portfela określone jest jako prawdopodobieństwo osiągnięcia zadanych stóp zwrotu przez każdy składnik portfela. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1088, t. 1, s. 203-209