Zastosowanie przetwarzania języka naturalnego w procesie diagnozowania i leczenia choroby Alzheimera - Słowik, Ewelina (Application of Natural Language Processing (NLP) in the Diagnosis and Treatment of Alzheimer’s Disease, 2024)
W niniejszym artykule podjęto się analizy roli, jaką odgrywają różne techniki przetwarzania języka naturalnego (Natural Language Processing – NLP) w diagnostyce oraz leczeniu choroby Alzheimera. Ponadto przyjrzano się interakcji pomiędzy lingwistyką a neurobiologią w kontekście wykorzystania tych technik w medycynie. Metody badawcze zastosowane w artykule obejmują przegląd literatury, analizę porównawczą określonych badań oraz identyfikację obszarów do dalszych prac i propozycje ulepszeń zastosowania technik przetwarzania języka naturalnego w schorzeniu Alzheimera. Na podstawie analizy porównawczej badań stwierdzono, iż istnieje konieczność dalszego opisu zagadnienia, rozwoju NLP z wykorzystaniem uczenia głębokiego, personalizacji leczenia, stworzenia globalnych baz danych oraz interdyscyplinarnej współpracy dla poprawy korzyści dla pacjentów, personelu medycznego i systemów opieki zdrowotnej.
Słowik, E. (2024). Zastosowanie przetwarzania języka naturalnego w procesie diagnozowania i leczenia choroby Alzheimera. W: H. Dudycz (red.), Informatyka w biznesie (s. 92-104). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przetwarzanie języka naturalnego; NLP; choroba Alzheimera; natural language processing; Alzheimer's disease