Sztuczna inteligencja w zarządzaniu bezpieczeństwem masowych imprez. Identyfikacja potencjalnych zagrożeń, takich jak terroryzm i zamieszki - Kowalski, Wojciech (Artificial Intelligence in Managing Security of Mass Events: Identification of Potential Threats Such as Terrorism and Riots, 2024)
W artykule omówiono zastosowanie sztucznej inteligencji (SI) w zarządzaniu bezpieczeństwem imprez masowych. Bezpieczeństwo na wydarzeniach tego typu jest kluczowe ze względu na ryzyko zamieszek lub terroryzmu. SI może wspierać służby porządkowe poprzez analizę danych w czasie rzeczywistym i przewidywanie potencjalnych zagrożeń. W opracowaniu przedstawiono technologie, takie jak rozpoznawanie twarzy, zarządzanie tłumem oraz wykrywanie niebezpiecznych przedmiotów.
Kowalski, M. (2024). Sztuczna inteligencja w zarządzaniu bezpieczeństwem masowych imprez. Identyfikacja potencjalnych zagrożeń, takich jak terroryzm i zamieszki. W: H. Dudycz (red.), Informatyka w biznesie (s. 79-91). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: sztuczna inteligencja; imprezy masowe; rozpoznawanie twarzy; wykrywanie przedmiotów; zarządzanie tłumem; artificial intelligence; mass events; facial recognition; object detection; crowd management