Podejście do oceny zastosowania gamifikacji w aplikacjach do nauki języków obcych - Brzezicki, Filip (Approach to Evaluating the Use of Gamification in Language Learning Applications, 2024)
Gamifikacja to czynnik mogący zwiększyć zaangażowanie i motywację użytkowników aplikacji do nauki języków obcych. Celem badania była ocena wybranych aplikacji pod kątem gamifikacji oraz ewaluacja skuteczności zastosowanej w tym celu listy kontrolnej. Aplikacje testowano zgodnie z metodą wędrówki poznawczej. Dla każdej aplikacji wskazano wyróżniające ją cechy. Wyniki przeprowadzonej oceny przedstawiono w zbiorczej tabeli. Zastosowaną procedurę badawczą oraz zaproponowaną listę kontrolną można odpowiednio wykorzystać w badaniach nad zastosowaniem gamifikacji w innych aplikacjach, po wprowadzeniu ewentualnych modyfikacji w celu dostosowania do konkretnego przypadku użycia.
Brzezicki, F. (2024). Podejście do oceny zastosowania gamifikacji w aplikacjach do nauki języków obcych. W: H. Dudycz (red.), Informatyka w biznesie (s. 36-47). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: aplikacja; lista kontrolna; gamifikacja; nauka języków; zaangażowanie użytkownika; application; checklist; engagement; gamification; language learning