Ocena aktywności fizycznej osób 60+ zamieszkujących tereny wiejskie - Wróblewska, Izabela; Dziechciaż, Małgorzata; Miazga, Justyna (Assessment of physical activity levels among people over 60 in rural areas, 2024)
Celem niniejszej pracy była ocena aktywności fizycznej osób starszych zamieszkujących tereny wiejskie. We wstępie został przedstawiony problem zjawiska, jakim jest starzenie się społeczeństw, a także opisano korzyści, jakie wynikają z prowadzenia regularnej aktywności fizycznej oraz zalecane jej formy i dobór intensywności ćwiczeń do możliwości osoby starszej. Celem sprawdzenia poziomu aktywności fizycznej seniorów posłużono się Kwestionariuszem Celów Aktywności Fizycznej autorstwa Mariusza Lipowskiego i Zbigniewa Zaleskiego. Grupa badana składała się ze 101 respondentów. Były to osoby między 60. a 70. rokiem życia zamieszkałe w gminie wiejskiej Jeżów Sudecki. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono zadowalający wynik dotyczący uczestnictwa w aktywności ruchowej. Niemal połowa respondentów uprawia aktywność fizyczną. Kobiety w porównaniu z mężczyznami przejawiały większą skłonność do uczestniczenia w zorganizowanych formach ruchu. Jednocześnie u większości ankietowanychodnotowano prawidłowy wskaźnik BMI. Należy jednak zauważyć, że uzyskanie zadowalającego wyniku dotyczącego dość dobrej aktywności fizycznej badanych seniorów nie zwalnia przedstawicieli ochrony zdrowia z obowiązku promowania tej aktywności. Jest ona bowiem jednym z kluczowych czynników opóźniających procesy starzenia. Dodatkowo jej intensywność maleje wraz z wiekiem, co powoduje uzależnienie starszych osób od opieki innych oraz jest powodem umieszczania seniorów w ośrodkach opiekuńczych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 51(2)/2024, s. 65-83
Keywords: senior; aktywność fizyczna; zdrowie