Ocena stopnia zabezpieczenia kapitału przed inflacją na rynku inwestycji mieszkaniowych w Polsce - Dittmann, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[W dotychczasowych badaniach, definiując instrumenty zabezpieczające kapitał przed inflacją, przyjmowano koncepcję opartą na istnieniu pozytywnego związku między zmianami cen nieruchomości mieszkaniowych a inflacją. Wykorzystywano w tym celu metody zarówno proste (korelację), jak i bardziej zaawansowane (np. kointegrację). Występowanie pozytywnego związku między stopą zwrotu z nieruchomości mieszkaniowych a inflacją przyjmowano jako dowód na to, że inwestowanie w mieszkalnictwo jest „wehikułem” inwestycyjnym chroniącym przed inflacją. Jednak wiele badań empirycznych pokazywało, że istnieje negatywna zależność pomiędzy stopą zwrotu z nieruchomości mieszkaniowych a stopami inflacji. W niniejszej monografii przyjęto inną, rzadziej wykorzystywaną, definicję instrumentu inflation hedge. Wymagało to zastosowania odmiennej metodyki i strategii badawczej. Badania empiryczne przeprowadzono z użyciem autorskich mierników stopnia zabezpieczenia kapitału przed inflacją. Zastosowane mierniki umożliwiły interpretację uzyskanych wyników w ujęciu scenariuszy: optymistycznego, przeciętnego i pesymistycznego. Analizy sporządzono dla 16 największych lokalnych rynków mieszkaniowych w Polsce. Rozważono różne rodzaje inwestycji: uwzględniającą wyłącznie zysk kapitałowy, uwzględniającą wyłącznie dochody z najmu oraz uwzględniającą oba źródła dochodów. Szeroko zakrojone badania pozwoliły poszerzyć dotychczasową wiedzę o potencjale inwestycji na rynku mieszkań w zakresie ochrony kapitału przed inflacją.] z zapowiedzi
s. 142
Keywords: rynek nieruchomości; inflacja; zabezpieczenie kapitału; zysk kapitałowy; inflation hedge