Wpływ wybranych czynników społeczno-ekonomicznych na rynek książki w Polsce - Sośnicka, Marta (The Impact of Selected Socio-Economic Factors on the Book Market in Poland, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie jakie czynniki społeczno-ekonomiczne wpływają na rynek książki w Polsce, na którym od kilku lat obserwowany jest kryzys. Badanie oparto na analizie dostępnej literatury, a także przeprowadzono ankietę internetową dotyczącą zachowań konsumenckich wśród osób, które lubią czytać. Zaprezentowano odpowiedzi respondentów, a następnie na ich podstawie przeprowadzono analizę z użyciem modelu regresji liniowej oraz modelu logitowego, zależności nieliniowych, a także wielowymiarowej analizy korespondencji wraz z analizą skupień metodą Warda. Badanie ankietowe wykazało, że przyczyną malejącego popytu na książki nie jest jedynie ich rosnąca cena, ale głównie tryb życia ludzi, którzy przez pracę i obowiązki domowe nie mają już czasu na czytanie.
Cytuj za: Sośnicka, M. (2024). Wpływ wybranych czynników społeczno-ekonomicznych na rynek książki w Polsce. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 163-178). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rynek książki; czytelnictwo; książka; analiza zależności; analiza korespondencji; metoda Warda; book market; reading; book; dependency analysis; correspondence analysis; Ward's method