Związek infrastruktury transportowej z rozwojem regionalnym - Noganowicz, Karol (The Impact of Transport Infrastructure on Regional Development, 2024)
Rozwój regionalny jest procesem zmian wpływających na rozwój gospodarczy kraju. Jakość wybranych elementów sfery publicznej często zależy od tego, w jakim stopniu rozwinięty jest ten obszar. W niniejszym artykule autor zbada związek pomiędzy poziomem rozwoju regionalnego a jakością infrastruktury transportowej i postara się ustalić stopień tego powiązania ze wskazaniem potencjalnych szans i zagrożeń. Opracowanie będzie miało charakter badawczy. Zostanie przeprowadzona analiza porównawcza województw w roku 2021 pomiędzy jakością infrastruktury transportowej a poziomem rozwoju regionalnego wykonana za pomocą metod Warda oraz TOPSIS. W podsumowaniu pracy zaprezentowane zostaną wnioski, które nie potwierdzą wyraźnej zależności pomiędzy dwoma wspomnianymi pojęciami.
Cytuj za: Noganowicz, K. (2024). Związek infrastruktury transportowej z rozwojem regionalnym. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 146-162). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: infrastruktura transportowa; rozwój regionalny; metoda TOPSIS; metoda Warda; transport infrastructure; regional development; TOPSIS; Ward's method