Sytuacja na rynku nieruchomości mieszkaniowych w Polsce na tle wybranych wskaźników społeczno-ekonomicznych - Matysiak, Julia (Situation on the Residential Real Estate Market in Poland against the Background of Selected Socio-economic Indicators, 2024)
Rynek nieruchomości mieszkaniowych w Polsce, z uwzględnieniem podziału na powiaty, stanowi przedmiot analizy niniejszego artykułu. Badanie koncentruje się na różnicach sytuacji rynkowej oraz wybranych wskaźnikach społeczno-ekonomicznych między poszczególnymi regionami kraju. Celem badania było wyodrębnienie czynników istotnie różnicujących powiaty i wskazanie tych lokalizacji, które odznaczają się na tle pozostałych. W tym celu wykorzystano analizę głównych składowych i na jej podstawie stworzono ranking. Uzyskane wyniki wskazują, że głównie wielkomiejskość powiatu determinuje sytuację na rynku mieszkaniowym. Pozostałe czynniki, takie jak jakość życia i bezpieczeństwo zdrowotne, wpływają głównie na zróżnicowanie wewnątrz grup, czyli miast na prawach powiatu i pozostałych powiatów. Sytuacja mieszkaniowa w 2021 roku najkorzystniejsza była w powiatach miejskich, takich jak Olsztyn, Rzeszów, Poznań, Lublin, Kraków, Łódź.
Cytuj za: Matysiak, J. (2024). Sytuacja na rynku nieruchomości mieszkaniowych w Polsce na tle wybranych wskaźników społeczno-ekonomicznych. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 99-114). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rynek nieruchomości; analiza rynku; analiza głównych składowych; real estate market; real estate investment; real estate value; market analysis; principal components analysis